
Czym są zawarte w konopiach i oleju CBD terpeny?
Psychoaktywne kannabinoidy zawarte w niektórych gatunkach konopi siewnych (Cannabis sativa L.) długo znajdowały się w centrum uwagi, lecz bogaty i złożony świat związków chemicznych znajduje się tuż pod naszymi nosami – niewykorzystany oraz niezastąpiony. Nigdzie indziej nie jest to bardziej oczywiste niż w przypadku terpenów. Terpeny, których ponad 140 rodzajów występuje naturalnie w różnych roślinach konopi, mają niezwykle korzystne działanie. Można je znaleźć w wielu uprawianych gatunkach roślin takich jak chmiel, lawenda, skórka cytryny, cynamon czy mięta pieprzowa.
Terpeny to inaczej oleje eteryczne, które nie mają działania psychoaktywnego i nie należą do grupy kannabinoidów. Jednakże są one wydzielane przez trichomy - te same gruczoły żywiczne, które są odpowiedzialne za produkcję kannabidiolu (CBD) oraz pozostałych kannabinoidów. Terpeny są znane, przede wszystkim, z wyraźnych, rozpoznawalnych aromatów. Najbardziej wyraziste zapachy wydzielają niezapylone żeńskie kwiaty konopi siewnych, których ogromne spektrum jest zawarte w trichomach.
Rośliny konopi indyjskich wytwarzają terpeny w tych samych gruczołach, w których wytwarzają THC i CBD, jednak terpeny do niedawna nie cieszyły się zbyt dużym zainteresowaniem. W przeszłości hodowcy i badacze medyczni koncentrowali się na THC i CBD, co oznacza, że wiedza o terpenach i ich funkcji nie jest zbyt szeroko rozpowszechniona. Dopiero niedawno wyszło na jaw, że terpeny odgrywają ważną rolę, jeśli chodzi o wyjątkowe działanie marihuany.
Dlaczego rośliny wytwarzają związki aromatyczne, takie jak terpeny?
Jak to często bywa w świecie roślin, terpeny są jednym ze sposobów, w jaki rośliny mogą bronić się przed drapieżnikami. Wydzielając ostry aromat, rośliny mogą odstraszać niektóre owady, ale mogą również przyciągać pożyteczne owady, których potrzebują do zapylania.
Terpeny nadają roślinom konopi wyjątkowy smak i zapach. Badania pokazują, że mogą one również odgrywać rolę w skutkach każdego szczepu, więc przyjrzyjmy się, czym one są i jak działają.
Konopie zawierają setki fascynujących fitochemikaliów. Kanabinoidy zwykle znajdują się w centrum uwagi, ale terpeny działają za kulisami, wytwarzając ożywcze zapachy i kuszące smaki. Oprócz wzmacniania sensorycznej strony konopi, terpeny mają ogromny wpływ na działanie każdego szczepu poprzez modulowanie haju z konopi.
Efekt synergii
Podobnie jak kannabidiol (CBD), terpeny pozostają często niedocenione w obecności psychoaktywnych kannabinoidów. Obecnie jednak coraz większa liczba naukowców zdaje sobie sprawę jak ważne znaczenie mają same terpeny, a także ich łączne działanie z innymi związkami chemicznymi. Udowodniono naukowo, iż terpeny zapewniają pozytywne, synergistyczne efekty w połączeniu z innymi kannabinoidami. W materiale zatytułowanym “The Entourage Effect” (tł. „Efekt synergii”) wyjaśniono, że kannabinoidy nie wywierają tak skutecznego działania po ich wyizolowaniu jakie zapewniają działając w połączeniu z innymi ważnymi związkami chemicznymi. Wykazano, że oddziałują one zarówno bezpośrednio, jak i również wzmacniają działanie terapeutyczne kannabidiolu (CBD) i innych kannabinoidów.
Ilość i rodzaj terpenów wytwarzanych przez konopie indyjskie zależy od różnych czynników. Ten sam szczep niekoniecznie zawsze wytwarza te same związki aromatyczne. Może to zależeć od takich czynników, jak klimat, rodzaj użytej gleby i nawozów, wiek rośliny, a także kilka innych rzeczy.
Dziś odkryliśmy około 100 różnych terpenów w marihuanie. Każdy szczep ma swoje unikalne typy i kombinacje terpenów w różnych stężeniach.
Najciekawsze jednak w przypadku terpenów nie jest to, że są one odpowiedzialne za różnorodność charakterystycznych smaków i aromatów konopi, ale że terpeny działają synergistycznie z kannabinoidami, takimi jak THC. Jednym ze wskazań jest to, że niektóre szczepy mogą mieć dokładnie ten sam poziom THC i CBD, ale ich działanie może się bardzo różnić od siebie. Naukowcy twierdzą obecnie, że to terpeny są odpowiedzialne za wyjątkowe efekty szczepu.
Różnica między kannabinoidami a terpenami
Konopie indyjskie produkują setki różnych fitochemikaliów, które można podzielić na kilka kategorii. Występujące w całej przyrodzie terpeny stanowią podstawę unikalnego zapachu lasów sosnowych, skórki pomarańczy i świeżo peklowanej konopi.
Rośliny konopi indyjskich wytwarzają ponad 200 różnych terpenów, a każda odmiana zawiera różne ilości każdego z nich. Te aromatyczne cząsteczki wpływają na różnorodne smaki i zapachy różnych szczepów.
Konopie indyjskie wytwarzają również bardziej unikalną klasę chemikaliów: kannabinoidy. Chociaż członkowie tej grupy występują gdzie indziej w przyrodzie, cząsteczki takie jak THC i CBD występują wyłącznie w chwastach. Cząsteczki te stanowią podstawę unikalnego działania zioła, od psychoaktywnych doświadczeń napędzanych THC po uziemione i jasne efekty CBD.
Kannabinoidy i terpeny wpływają na organizm na różne sposoby. Kannabinoidy, takie jak THC, bezpośrednio przyczepiają się do receptorów kannabinoidowych w całym organizmie, aby wywołać swoje działanie, podczas gdy większość terpenów łączy się z różnymi receptorami.
Jednak cząsteczki takie jak kariofilen są klasyfikowane zarówno jako terpeny, jak i kannabinoidy. Substancja chemiczna zapewnia pieprzny i ziemisty zapach, a także bezpośrednio wiąże się z receptorami CB2 układu endokannabinoidowego.