
Kiełkowanie nasion konopi - przewodnik rozwiązywania problemów
Dlaczego moje nasiona nie kiełkują? Dzięki naszemu przewodnikowi rozwiązywania problemów z kiełkowaniem dowiesz się, dlaczego nasiona chwastów nie wyskakują. Unikaj tych błędów kiełkowania i zacznij dobrze rosnąć!
Jeśli nie używasz sadzonek, uprawa konopi zaczyna się od kiełkowania nasion. Jeśli z jakiegoś powodu twoje nasiona nie wykiełkują, twój wzrost dobiegnie końca, zanim jeszcze będzie miał szansę się rozpocząć. Ale jeśli znasz przyczyny problemów z kiełkowaniem, twoje szanse na dobry początek wzrostu znacznie wzrosną!
DLACZEGO NASIONA KONOPI NIE KIELUJĄ
Jest wiele rzeczy, które mogą zapobiec kiełkowaniu nasion konopi. Oto kilka najczęstszych powodów, dla których nasiona mogą się nie „wyskakiwać”:
1. ZŁE NASIONA
Masz paczkę „tajemniczych nasion” z lokalnego źródła lub „okazyjnych nasion” od nieznanego sprzedawcy w Internecie? Jeśli tak, są szanse, że nie wykiełkują. Renomowane banki nasion, takie jak Royal Queen Seeds, zawsze będą testować swoje nasiona pod kątem jakości i szybkości kiełkowania.
Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest zaopatrywanie się w wysokiej jakości nasiona konopi, aby Twój wzrost był jak najlepszy. Nie tylko poprawi się Twoje tempo kiełkowania, ale również Twoje rośliny będą rosły zdrowiej i będą miały lepsze plony w czasie zbiorów.
2. NIEPRAWIDŁOWE PRZECHOWYWANIE
Podobnie jak pożywienie, nasiona to żywe organizmy, które należy odpowiednio przechowywać, w przeciwnym razie ulegną degradacji, umrą lub nie wykiełkują. Przechowując nasiona, trzymaj je z dala od światła, ekstremalnych temperatur i wilgoci. Ciemna szafka ze stabilną temperaturą jest w porządku. W celu długotrwałego przechowywania nasiona należy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywać w lodówce.
Aby uzyskać więcej informacji na temat prawidłowego przechowywania nasion konopi, zobacz nasz blog o tym, jak zachować nasiona.
3. OBCHODZENIE SIĘ Z NASIONAMI GOŁĄ RĘKĄ
Obchodzenie się z nasionami konopi gołymi rękami może spowodować ich zanieczyszczenie wszelkiego rodzaju szkodnikami, takimi jak bakterie i grzyby. Niestety nasiona i sadzonki są szczególnie wrażliwe na tego typu szkodliwe patogeny.
Aby zapobiec zepsuciu nasion, unikaj niepotrzebnych czynności. Użyj czystych rękawiczek i dezynfekowanej pincety lub czegoś podobnego. To znacznie zminimalizuje ryzyko zanieczyszczenia nasion.
4. NASIONA ZAKOPANE ZA PŁYTKO LUB ZA GŁĘBOKO
Sadząc bezpośrednio w glebie, nie zakopuj nasion zbyt głęboko. Jeśli są zbyt nisko, nie będą mieć dostępu do wystarczającej ilości tlenu, a wilgoć w glebie może ich obezwładnić i spowodować ich gnicie.
Podobnie, jeśli nasiona są zbyt blisko powierzchni, istnieje ryzyko, że wyschną przed wykiełkowaniem lub nasiona wyrosną, ale nie zrzucą kapelusza. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie nasion na głębokości około 0,5–1,0 cm i lekkie przykrywanie ich ziemią.
5. NIE UŻYWANIE NOWEJ LUB STERYLIZOWANEJ GLEBY I NACZYN
Jednym z największych czynników hamujących kiełkowanie nasion jest grzyb. Stara, ponownie wykorzystana gleba, która nie została wysterylizowana, prawdopodobnie zawiera pleśń i inne szkodliwe organizmy, takie jak bakterie i owady.
Twoje nasiona mogą w ogóle nie kiełkować lub mogą wyłonić się z gleby, ale umrzeć kilka dni później. Sadzonki mogą nagle się wygiąć i brązowieć w wyniku choroby zwanej „zanikaniem”. Prawdopodobieństwo tego zwiększa również nadmierne podlewanie, słaby drenaż i brak napowietrzania.
Rozwiązanie: sadzić nasiona tylko w sterylnej (tj. Nowej) mieszance ogrodniczej, ponieważ nie zawiera ona tych szkodliwych organizmów. Ale podłoże nie jest jedyną rzeczą, na którą musisz zwracać uwagę. Musisz również upewnić się, że pojemniki są czyste, ponieważ mogą one również przenosić pleśń i inne szkodliwe patogeny. Jeśli podczas kiełkowania napotkasz problemy z grzybami, najlepiej pozbyć się nasion i zanieczyszczonego podłoża i zacząć od nowa.
6. ZBYT DUŻA ILOŚĆ WILGOCI
Jeśli podłoże jest słabo odprowadzane, nadmiar wody w glebie uniemożliwi nasionom dostęp do tlenu i sprzyja rozwojowi grzybów. Możesz poprawić odprowadzanie wody z gleby, dodając trochę perlitu. Ponadto zawsze upewnij się, że pojemniki do sadzenia mają w dnie otwory, przez które woda może wypłynąć.
Jeśli używasz kaptura, aby zatrzymać wilgoć, upewnij się, że są w nim również dziury. Często podnoś maskę, aby umożliwić wymianę świeżego powietrza. Zdejmij kaptur, gdy tylko sadzonka zrzuci skorupę.
7. ZA MAŁO WILGOCI
Mając na uwadze powyższe, nasiona potrzebują wilgoci do kiełkowania. Utrzymuj glebę wilgotną, ale nie wilgotną. Najlepszym podejściem jest użycie rozpylacza ręcznego z drobnym ustawieniem mgły. Użyj przezroczystego kapturka do kiełkowania lub folii spożywczej, aby zapobiec wysychaniu gleby.
8. WYPADANIE NASION
Niektórzy hodowcy lubią kiełkować nasiona w szklance wody. Chociaż ta metoda jest technicznie wykonalna, istnieje również ryzyko, że nasiona utoną, jeśli pozostawi się je zbyt długo. W końcu nasiona potrzebują do wzrostu odpowiedniej ilości tlenu.
Zamiast tego kiełkuj nasiona bezpośrednio w glebie.
9. ZEZWOLENIE NA ZBYT DŁUGIE KIEŁKOWANIE NASION
Jeśli pozwolisz nasionom kiełkować zbyt długo, bezpieczne przesadzanie ich będzie trudne. Dzieje się tak dlatego, że im dłużej korzenie są wystawione na działanie powietrza i światła, tym większe jest prawdopodobieństwo ich uszkodzenia. Co więcej, im dłuższy korzeń palowy, tym większe ryzyko przypadkowego uszkodzenia podczas przesadzania.
Miej oko na swoje nasiona i przeszczep, gdy korzeń palowy osiągnie najwyżej 1-2 cm.
10. NISKA JAKOŚĆ WODY
Chociaż woda z kranu może być dobra dla bardziej dojrzałych roślin konopi, może stanowić problem dla nasion i sadzonek. Woda z kranu zawiera chlor, fluor i sole, które mogą być szkodliwe dla zdrowego wzrostu, a nawet mogą całkowicie uniemożliwić kiełkowanie nasion.
Do kiełkowania używaj wody butelkowanej. Jeśli potrzebujesz wody z kranu, napełnij wiadro gorącą wodą i pozwól mu siedzieć na zewnątrz przez jeden dzień. Pozwala to na odparowanie chloru, dzięki czemu woda jest bezpieczniejsza do kiełkowania.
11. ZBYT WYSOKA TEMPERATURA
Zbyt wysokie temperatury w środowisku kiełkowania mogą prowadzić do spowolnienia i zahamowania wzrostu, a także do wysychania gleby. Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to umiarkowana temperatura 20–25 ° C.
Jeśli kiełkujesz w pomieszczeniu, a temperatury są zbyt wysokie, sprawdź, czy możesz ochłodzić ją za pomocą niektórych wentylatorów lub otwierając okna. Jeśli to nie zadziała, zastanów się nad klimatyzacją do swojego pokoju do uprawy, aby utrzymać temperaturę na dystans.
12. ZBYT NISKA TEMPERATURA
Podobnie, gdy temperatura jest zbyt niska, może to powodować wiele własnych problemów, w tym hamowanie kiełkowania nasion. Niższe temperatury zwiększają również ryzyko innych chorób roślin. Co z tym zrobić? Jeśli chcesz uprawiać na zewnątrz, nie umieszczaj roślin na zewnątrz zbyt wcześnie. Zamiast tego kiełkuj w pomieszczeniu i pozwól sadzonkom rosnąć przez kilka tygodni.
Dołóż należytej staranności i sprawdź, kiedy lokalne temperatury są wystarczająco wysokie, aby umieścić rośliny na zewnątrz. Zwykle warto czekać kilka tygodni na wyższe temperatury wiosenne!
13. ZA DUŻO ŚWIATŁA
Nasiona nie potrzebują światła do kiełkowania. W rzeczywistości zbyt dużo światła może zmniejszyć prawdopodobieństwo pęknięcia. O zapewnienie światła musisz się martwić tylko wtedy, gdy sadzonki faktycznie wyłonią się z gleby. Ale upewnij się, że zacznij od niskiego natężenia światła, zanim stopniowo zwiększy się w czasie.
14. SZKODNIKI, PTAKI, OWADY…
Wierz lub nie, ale nasiona konopi są głównym składnikiem wielu rodzajów nasion dla ptaków! Zgadza się; ptaki kochają je tak samo jak ty. Ale ptaki nie są jedynymi stworzeniami, które nie chciałyby niczego bardziej niż żerować na nasionach.
Wśród innych stworzeń mrówki szczególnie chętnie zjadają korzenie palowe z kiełkujących nasion. Aby zapewnić bezpieczeństwo nasion, używaj siatek na ptaki, pułapek na mrówki i innych środków zapobiegawczych, takich jak olej neem lub pułapki na ślimaki. Często sprawdzaj swoje nasiona, abyś mógł wykryć infekcje i podjąć działania, zanim staną się problemem.
15. ZBYT TWARDA GLEBA
Jeśli gleba jest zbyt twarda, może to zapobiec wyskakiwaniu nasion. Zwarta gleba pozbawia nasiona tlenu, a słaby drenaż zwiększa ryzyko chorób i pleśni. Używając (czystych) rąk, przykryj nasiona tylko lekką warstwą gleby.
16. ZBYT LUŹNA GLEBA
Kiedy gleba jest zbyt luźna, nasiona otacza zbyt dużo powietrza, przez co nie mogą one prawidłowo wchłaniać wilgoci. Po umieszczeniu nasion lekko poklep ziemię palcami. Dodając perlit, aby uczynić glebę bardziej przewiewną, wystarczy około 10–20%.
17. GLEBA ZBYT „GORĄCA”
„Zbyt gorąca” gleba oznacza, że zawiera zbyt dużo składników odżywczych. Jest to szczególnie ważne w przypadku nasion i sadzonek, ponieważ tak naprawdę nie potrzebują one żadnych składników odżywczych. Z tego powodu najlepiej nie karmić ich w pierwszych tygodniach wzrostu.
Wiele gleb komercyjnych jest „zbyt gorących” do kiełkowania, ponieważ zawierają one poziomy składników odżywczych lepiej dostosowane do dojrzałych konopi. Podczas kiełkowania należy używać „lekkich” lub nienawożonych gleb na sadzonki.
18. TŁOCZONE GARNKI
Po wykiełkowaniu nasion korzenie roślin konopi będą potrzebowały wystarczającej przestrzeni do wzrostu, więc upewnij się, że używasz doniczek odpowiedniej wielkości. Z drugiej strony, hoduj tylko jedno ziarno w każdej doniczce, aby nie konkurowały o dostępne światło lub składniki odżywcze w glebie.
Jeśli Twoja przestrzeń lub zasoby są ograniczone, lepiej jest uprawiać mniej roślin, które mogą się rozwijać, niż zbyt wiele w zatłoczonym obszarze.
Dzięki