To oficjalne: piwo i zioło są sobie przeznaczone. Napary z kwiatów konopi i lodowate napary są naturalnie pakowane z bezpłatnymi smakami, które harmonijnie współgrają ze sobą. Patrzymy, jak idealnie połączyć piwo z marihuaną, a nawet dowiadujemy się, czy piwo z marihuaną wywoła odurzenie.
Chcesz urozmaicić swoją następną sesję palenia? Być może nie będziesz musiał iść dalej niż lodówka, aby czerpać korzyści z mroźnego piwa w połączeniu z cennym pączkiem. Wierz lub nie, ale piwo i zioło dobrze się uzupełniają, a po prawidłowym połączeniu pomagają wydobyć wcześniej niesprawdzone smaki i wzmocnić efekty.
Wraz z rosnącą popularnością piwa rzemieślniczego i konopi, istnieje tak wiele odmian każdego z nich, dzięki wieloletnim innowacjom i poświęceniu hodowców, przetwórców i klientów. W odpowiedzi na niezliczone style piwa i tysiące odmian terpenów w konopiach, w sieci pojawili się krytycy odmian, którzy pomagają w nawigacji zdezorientowanych konsumentów przez proces wyboru odmiany pasującej do każdego naparu. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego piwo i zioło pasują do siebie tak dobrze i jak połączyć je razem, aby uzyskać optymalne wyniki.
SMAK: WSZYSTKO W TERPENACH
Biorąc pod uwagę szczegóły, nie jest zaskakujące, że piwo i konopie są dla siebie świetnymi foliami. Kwiaty konopi naturalnie zawierają złożone spektrum aromatycznych terpenów, które odzwierciedlają wiele smaków piwa. Terpeny to związki wydzielane w trichomach kwiatów konopi w taki sam sposób jak THC i CBD. Terpeny są odpowiedzialne za wytwarzanie głębokich, przyjemnych aromatów i smaków, których pragną palacze marihuany - są one również podstawą połączenia marihuany i piwa.
Spektrum ostrych terpenów występujących w naturze jest rozległe i trafia w wiele klasycznych nut smakowych, takich jak cytrusy (wytwarzane przez terpen limonene) sosna (wytwarzana przez alfa / beta-pinen) i kwiatowe (wytwarzane przez linalool), które są również popularnymi nutami smakował w różnych odmianach piwa.
PIWO: BUTELKA MIESZANA
Smak Twojego ulubionego piwa jest wynikiem kilku różnych elementów, z których każdy działa jak budulec, tworząc dobrze zaokrąglony produkt końcowy. Zasadniczo piwa powstają w wyniku fermentacji kęsa zacieru (mieszanki ziaren), który automatycznie nasyca określone smaki. Dodatkowo w wielu piwach występuje chmiel, który dodaje goryczki w skali od ledwie do intensywnie gorzkiej. Chmiel również zawiera terpeny, ale nie daje takiego samego gustu, jak konopie. Niektórzy piwowarzy napełniają swoje piwa dodatkami, takimi jak owoce i wióry drzewne, co dodaje dodatkowej warstwy smaku i rekompensuje brak silnej zawartości terpenów.
CO SKŁADA SIĘ NA DOBRE PAROWANIE?
Oczywiste jest, że piwo i konopie indyjskie są pakowane pojedynczo i dlatego razem są gotowe na wspaniałość. Ale pytanie brzmi, jak można połączyć te dwa elementy?
SMAK
Nauczenie się, jak łączyć w pary aromatyczne piwa i skunky, może wydawać się trudnym zadaniem, ale najlepiej potraktować to jako zabawny eksperyment dla Ciebie i Twoich kubków smakowych, przynajmniej na początku! Jeśli chcesz pomóc wydobyć drobne nuty piwa, nie zatracając się w drobiazgach ekstremalnej subtelności, niektórzy eksperci sugerują rozpoczęcie od bogatych, wyraźnych piw i słynnych odmian, takich jak Strawberry Cough lub Mango Kush, które podkreślają wyraźne nuty smakowe. Zaczynając w ten sposób, możesz z czasem opracować bardziej złożone kombinacje, po eksperymentowaniu z bardziej oczywistymi parami.
Jeśli wolisz niektóre style piwa od innych, możesz rozprowadzić kilka różnych odmian tego samego piwa, aby zobaczyć, który z nich działa najlepiej. To samo dotyczy tych, którzy lubią używać kilku określonych szczepów, ale są otwarci na bardzo wiele piw.
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU I EFEKTY ODCIĄŻENIA
Dwa elementy, które warto wziąć pod uwagę przy każdym parowaniu, to zawartość alkoholu w Twoim piwie i wpływ szczepu. Ogólnie rzecz biorąc, ci, którzy rzadko mieszają piwo i konopie, powinni unikać eksperymentowania z piwami o wysokim ABV (objętościowo alkoholu) i szczepami o oszałamiających poziomach THC. Chociaż piwo i konopie mogą być na koncercie, mają nieznośny zwyczaj wywoływania nieprzyjemnych „przenikań” w dużych dawkach.
Warto wiedzieć, do której z trzech głównych kategorii szczepów pasuje Twój kwiat. Indica to szczep znany ze swoich właściwości blokujących kanapę i przyjemnego uspokojenia, ale nie zawsze jest najlepszym uzupełnieniem piwa. Alkohol jest środkiem uspokajającym i sam w sobie ma właściwości uspokajające, więc zamiast tego możesz zdecydować się na odmianę sativa lub hybrydową.
POPULARNE PAROWANIE
Pod koniec dnia może wolisz spędzać czas na delektowaniu się smacznym połączeniem, niż na zastanawianiu się, który szczep lub butelkę wybrać. Jeśli to brzmi jak ty, istnieje kilka trudnych i szybkich par, które zostały przetestowane czasowo i smakowo, aby zapewnić jakość sesji palenia za każdym razem.
PIWA ŹRÓDŁOWE: „ZŁAP WSZYSTKO”
Jednym ze stylów piwa, które konsekwentnie dobrze komponuje się z większością odmian konopi, jest piwo kwaśne. Szczycąc się cierpkimi, a jednocześnie owocowymi nutami, ten rodzaj zapewnia bardziej hartujące doznania i zmniejsza wpływ bawełny w ustach, z którymi nękają konsumentów ciężkie piwa, takie jak chmielowe India Pale Ale (IPA) i bogate stouty.
IPA: PINEN I LIMONEN
IPA są znane ze swojego intensywnego profilu chmielowego i celowej goryczki; jednocześnie mają głęboki smak i korzystają z dodatku szczepów z terpenami pinenowymi, co powoduje aromatyczną eksplozję! Obecnym trendem w warzeniu IPA jest wprowadzanie do naparu mocnych, cierpkich cytrusów, takich jak grejpfrut i pomarańcza, które są dodatkowo wzmacniane obok szczepów zawierających limonen. Dwie klasyczne sativy, które można śmiało delektować się IPA to Jack Herer i Jack The Ripper (JTR) ze względu na ich odpowiednio sosnowy i cytrusowy profil.
STOUTS / PORTERS: MYRCENE
Stouty i Portery to prawdopodobnie dwa z najcięższych rodzajów piwa, co sprawia, że trudno je zjeść przy posiłku lub szybko wypić. Te piwa mają nuty czekolady i kawy i rzeczywiście czasami są mieszane z jednym lub dwoma espresso. Z tego powodu powinieneś unikać syropowatych słodkich odmian na rzecz bardziej piżmowych, bardziej pikantnych opcji, takich jak White Widow, aby zrównoważyć cukier. Ta równowaga może być na tyle skuteczna, aby zmienić nowicjuszy Stouta w nowych fanów, ponieważ uczą się doceniać wyjątkowe cechy, które stout i tragarze wnoszą do stołu.
PILSNERS: COŚ NOWEGO!
Pilsners są powszechnie wybierane ze względu na ich pijalność, łagodny smak i zazwyczaj niską zawartość alkoholu. Mając to na uwadze, Pilsners to świetne naczynie do wypróbowania nowej, intrygującej odmiany, której nigdy wcześniej nie miałeś! Pilsners spożywane razem z konopiami to orzeźwiający środek do czyszczenia podniebienia, który może być tylko biletem po długim dniu pracy.
PIWO INFUZOWANE Z KONOPI
Piękna synergia wynikająca ze wspólnego delektowania się piwem i trawką została wzmocniona wraz z pojawieniem się piwa na bazie konopi. Jeśli się zastanawiasz, te przełomowe piwa nie zawierają związku psychoaktywnego THC, ale raczej wlewają kanabidiol (CBD) do alkoholu. Proces ten zarówno nadaje piwu smak z przewagą terpenów, jak i oferuje konsumentom niezliczone korzyści zdrowotne związane z CBD. Na całym świecie wychwalano ten kannabinoid, ponieważ nie sprawi, że poczujesz się na haju, ale oferuje potencjalne korzyści w walce z objawami bólu fizycznego i niepokoju emocjonalnego.
PARUJ ODPOWIEDZIALNIE
Decydując się na krok w nieznane piwo i pąki, pamiętaj o odpowiedzialnym parowaniu. Piękne połączenie może zainspirować nieustanną miłość do browarnictwa i konopi oraz ich zrozumienia, podczas gdy negatywne doznania związane z upijaniem się mogą wywołać w ustach gorzki smak i lekką mgiełkę w pamięci.